NEURENBERG - Het aantal werklozen in Duitsland is in mei met 250.000 gedaald naar 4,53 miljoen. Dat heeft het Duitse arbeidsbureau woensdag bekendgemaakt. Daarmee is de werkloosheid met 0,7 procentpunt afgenomen naar 10,8 procent.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden daalde het aantal mensen zonder baan met 93,000. Dat cijfer is veel hoger dan de 15.000 waar analisten op hadden gerekend. Het aantal werklozen in het westen van Duitsland daalde met 50.000, in het oosten van het land was dat 43.000.

Opsteker

Het nieuws is een opsteker voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de bestrijding van de werkloosheid tot een van de speerpunten van haar beleid heeft gemaakt. Vorig jaar kwam het aantal werklozen in Duitsland boven de vijf miljoen.

Dit droeg bij aan de verkiezingsnederlaag van Merkels voorganger Schröder. Duitsland heeft de grootste economie van Europa.

Detailhandel

Woensdag werd ook bekend dat de omzet in de Duitse detailhandel in april is toegenomen met 2,8 procent ten opzichte van de maand ervoor. De sterke toename komt voor een deel doordat de paasdagen in april vielen. In maart nam de detailhandelsomzet af met 1,7 procent.