RIJSWIJK - Examinatoren van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebben vorig jaar ruim 350.000 'gewone' rijexamens afgenomen. Dat is het kleinste aantal examens voor het B-rijbewijs (voor personenauto's) in 25 jaar, maakte het instituut woensdag bekend.

De daling is een paar jaar geleden ingezet. Dat minder nieuwe bestuurders de weg opkomen, komt deels door de vergrijzing van Nederland en een uitgebreider openbaar vervoersnetwerk. "Van recenter datum zijn de teruglopende immigratie, de economische recessie en de verbeteringen in de rijopleiding", verklaart het CBR de daling in zijn jaarverslag 2005.

Ook het aantal afgenomen 'professionele' rijexamens neemt gestaag af. De laatste twee jaar namen de CBR-examinatoren 40 procent minder praktijkexamens af voor vrachtwagen (C), bus (D) of aanhanger (E). "Een belangrijke oorzaak van de daling is dat steeds meer Nederlandse chauffeurs worden vervangen door goedkopere collega's uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie."

Brommerrijbewijs

In zijn jaarverslag kan het CBR ook een record noteren. Vorig jaar slaagde een recordaantal van 51,1 procent van de examenkandidaten voor het brommerrijbewijs. Dat is aanzienlijk meer dan in 1996, toen dit bromfietsexamen werd ingevoerd en slechts 28 procent ervoor slaagde. Tussentijds is het examen volgens het CBR zelfs door de inzichtvragen moeilijker geworden.

Dat niet alle bestuurders even zuinig met hun rijbewijs omspringen, blijkt ook uit het jaarverslag. In 2005 rapporteerde de politie ruim 15.000 zogenoemde alcomobilisten bij het CBR. Dat zijn bijna 5 procent meer automobilisten met flink te veel alcohol op het stuur dan een jaar eerder.

Cursus

Het merendeel (11.000) had een alcoholpromillage tussen 1,3 en 1,8. Zij moeten verplicht op een driedaagse cursus over de gevolgen van alcohol in het verkeer. De rest had nog dieper in het glaasje gekeken en is psychiatrisch onderzocht. Bijna een derde van de dronken bestuurders moest zijn rijbewijs inleveren.

Onder de alcomobilisten bevinden zich steeds vaker jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Volgens het CBR komt dit grotere aandeel (een kwart meer dan in 2004) door de invoering van het beginnersrijbewijs. Hierdoor moeten jongeren al op cursus bij 0,8 promille in plaats van 1,3 promille voor de oudere bestuurders.