RIJSWIJK - Bestuurders die zich schuldig maken aan kartelafspraken moeten celstraf kunnen krijgen. Na het CDA is nu ook de PvdA daar voorstander van, meldde Het Financieele Dagblad woensdag. Overtreders kunnen op dit moment alleen een geldboete krijgen.

PvdA-er Frank Heemskerk spreekt zich in de krant uit voor het aanpassen van de strafmaat. Hij vindt dat Nederland dan beter in de pas zou lopen met Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Over het opleggen van geldboetes zegt hij: "Wil die afschrikking effectief zijn, dan moet je zulke hoge bedragen gaan eisen dat bedrijven het risico lopen failliet te gaan. Zo tref je werknemers en aandeelhouders in plaats van de verantwoordelijke bestuurders."

Salarissen

In het Nederlandse bedrijfsleven worden Angelsaksische salarissen betaald, stelt hij. "Dan moeten wij ook Angelsaksische straffen invoeren, wanneer bestuurders over de schreef gaan", vindt Heemskerk. Hij denkt aan een celstraf van maximaal vijf jaar, zoals nu in Groot-Brittannië geldt.

Minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) is wel voorstander van boetes, maar vooralsnog tegen de mogelijkheid celstraffen op te leggen bij kartelovertredingen.