ROTTERDAM - Na een staking van ruim drie weken hebben de vakbonden en het bedrijf ADM Europoort, een verwerker van soja en raadzaad in de Rotterdamse haven, overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. De nachtploeg van het volcontinubedrijf gaat dinsdagavond om 23.00 uur weer aan de slag.

Dat maakten bestuurder Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten en een woordvoerster van de CNV Bedrijvenbond dinsdagavond bekend. De bonden organiseerden sinds donderdag 11 mei werkonderbrekingen bij ADM om meer loon af te dwingen in een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens Vermaat deden ruim 120 van de 150 medewerkers die onder de cao vallen, aan de acties mee.

De nieuwe cao geldt vanaf juni 2005 tot 1 april 2008 en kent in vier fases een loonsverhoging van in totaal 5,4 procent. Ook is afgesproken om de pensioenregeling, gebaseerd op het eindloon van medewerkers, zoveel mogelijk intact te laten. Verder worden vakbondsleden volgens Vermaat ontzien bij de reorganisatie, waarbij vijftien banen dreigen te verdwijnen.