HEERLEN - Tweederde van alle werknemers bij de overheid en het onderwijs verwacht langer te moeten doorwerken dan nu. Van de ambtenaren en leraren tot 45 jaar denkt 64 procent pas met 65 jaar of nog later te stoppen met werken.

Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek dat pensioenfonds ABP samen met het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht heeft uitgevoerd. In het kader van het onderzoek zijn 2500 werknemers ondervraagd.

Bij de overheid en het onderwijs is de vergrijzing groter dan in de marktsector. In het onderwijs is bijvoorbeeld 31 procent van de werknemers ouder dan 50. In de marktsector is dat ongeveer 20 procent.

Plezier

In het onderzoek is onder meer gekeken hoe mensen gestimuleerd kunnen worden met plezier langer door te werken. Mogelijkheden tot deeltijdpensioen en flexibele werktijden zijn daarbij belangrijk.

De meeste ambtenaren en leraren denken wel dat zij langer zullen doorwerken, maar dat betekent niet dat zij ook vijf dagen per week willen blijven werken. De helft zou, voor definitief te stoppen met werken, eerst vijf tot tien jaar in deeltijd willen werken. Zij denken dan aan drie dagen per week.

Seniorendagen

Ook meer "seniorendagen" en meer waardering op het werk scoren hoog. Ruim 60 procent van de werknemers vindt dit een reden om langer te blijven werken.

Belangrijk voor doorwerken, is ook de vraag wat iemand aan pensioen krijgt. Bijna een op zes ondervraagden is bereid langer door te werken als dat 5 procent meer pensioen oplevert. Ongeveer een kwart van hen is bereid daavoor een half jaar langer werken en 40 procent wil daarvoor wel een heel jaar langer blijven werken.