AMSTERDAM - Een rechtbank in Seoul heeft dinsdag de voormalige topman van het Zuid-Koreaanse concern Daewoo veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Kim Woo-choong moet tevens een bedrag van omgerekend 17,5 miljard euro terugbetalen. Bovendien heeft hij een boete van 820.000 euro gekregen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 67-jarige Kim heeft zich schuldig gemaakt aan boekhoudfraude en verduistering en hij heeft illegaal geld naar het buitenland weggesluisd. Van omkoping van overheidsfunctionarissen werd hij vrijgesproken.

Het Daewoo-conglomeraat ging in 1999 ten onder met schulden van omgerekend ruim 60 miljard euro. Kim vluchtte toen naar het buitenland. In 2005 keerde hij terug, waarna hij werd gearresteerd. Twee maanden na zijn terugkeer onderging hij een hartoperatie.

Gezondheid

Juridische deskundigen hebben gezegd dat de aanklagers levenslang hadden kunnen eisen, maar dat ze rekening hebben gehouden met de slechte gezondheid van Kim en zijn bijdrage aan het economische succes van Zuid-Korea met Daewoo. De autodivisie van het concern is inmiddels in handen van het Amerikaanse General Motors. De overige delen van Daewoo zijn in bezit gekomen van schuldeisers.