LONDEN - De Britse aanbieder van mobiele telefonie Vodafone heeft het eind maart afgesloten boekjaar een nettoverlies geleden van 21,9 miljard pond sterling (32,2 miljard euro). Het concern kondigde tijdens de presentatie van de jaarcijfers aan dat op het hoofdkantoor in het Newbury vierhonderd banen komen te vervallen.

Het miljardenverlies is vooral toe te schrijven aan afschrijvingen, vooral bij de Duitse divisie van het bedrijf. Het vorige boekjaar leverde een winst op van 6,41 miljard pond. Voor analisten komt het enorme verlies niet als een verrassing.

Vodafone maakte dinsdag bekend dat de omzet is toegenomen van 26,7 miljard naar 29,4 miljard pond (43,43 miljard euro). Dat bedrag was iets hoger dan verwacht.

Winstwaarschuwing

Door de grote concurrentie in de mobiele telefonie heeft Vodafone te maken met afvlakkende groei. Sinds november vorig jaar is het bedrijf al drie keer met een winstwaarschuwing gekomen.

Vooral in verzadigde markten zoals Duitsland en Italië is het moeilijk de groei te handhaven. In regio's zoals Spanje en de opkomende markten gaat het beter. Het afgelopen jaar kreeg de Britse aanbieder van mobiele telefonie er 21,5 miljoen klanten bij. Dat brengt het totaal nu op 170,6 miljoen.

Verrassing

In een toelichting op de cijfers kondigde Vodafone aan het dividend met 49 procent te verhogen. Dat kwam als een aangename verrassing voor de aandeelhouders. Op de beurs in Londen werd met tevredenheid gereageerd op de publicatie van de jaarcijfers. Het aandeel Vodafone won 2,7 procent. Vorig jaar verkocht Vodafone zijn Japanse divisie. Toen al kondigde het bedrijf aan dat het 6 miljard pond aan de aandeelhouders zou teruggeven. Dat wordt nu 9 miljard.