ARNHEM - De perikelen rond aanbestedingen in de bouw hebben in het derde kwartaal nadelig uitgepakt voor ingenieursbureau Arcadis. De Nederlandse activiteiten liepen sterk terug door vertraagde aanbestedingsprocedures. De omzet daalde in totaal 1 procent naar 198 miljoen euro. Autonoom liepen de inkomsten 3 procent terug, zo maakte Arcadis dinsdag bekend.

Arcadis sloot het derde kwartaal af met een winst van 5,5 miljoen euro. Dat is 6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De daling van de valuta in de VS, Chili en Brazilië hadden een negatief effect van 6 procent op de winst. De stagnatie in Nederland en de moeilijke economische omstandigheden stemmen het bedrijf somber. Arcadis gaat voor het hele jaar uit van een groei van 5 tot 7 procent. In maart rekende het bedrijf nog op een winst tussen de 5 en 10 procent.

Over de eerste negen maanden gerekend behaalde Arcadis een nettowinst van 16,1 miljoen euro, tegenover 17 miljoen euro vorig jaar. Maar de winst in 2001 is inclusief de verkoop van een dochteronderneming ter waarde van 2 miljoen euro.

Alle markten waarin Arcadis actief is, behalve de infrastructuurmarkt, boerden het derde kwartaal matig. Valutadalingen en de verkoop van de composteringsactiviteiten leidden in het milieusegment tot een omzetdaling van 1 procent. De terugval in bedrijfsinvesteringen speelde de gebouwenmarkt parten, waardoor de omzet met 4 procent daalde. De grootste omzetdaling vond plaats bij de communicatietak van Arcadis, namelijk 21 procent. Het bedrijf verwacht dat het hier pas in 2004 beter gaat.

De adviezen en ontwerpen voor infrastructuur, verantwoordelijk voor 51 procent van de totale omzet, groeiden in het derde kwartaal met 10 procent. In Nederland ging het niet goed met het advieswerk. Zonder dit negatieve effect zou de groei 13 procent zijn geweest. Ook in de VS ging het minder goed met de infrastructuurmarkt.

Het Franse advies- en ingenieursbureau FC International, dat Arcadis in augustus overnam, droeg in het derde kwartaal voor het eerst bij aan de winst. Arcadis betaalde 12 miljoen voor het bedrijf, dat een omzet van 60 miljoen euro heeft. België en Spanje vertoonden volgens Arcadis een "gezonde groei", terwijl ook in Latijns-Amerika de autonome groei werd doorgezet.