UTRECHT - Zorgverzekeraars willen dat mensen niet meer zoals dit jaar maanden de tijd krijgen om van verzekering te veranderen. Als het aan hen ligt, gaat de verzekering van overstappers op 1 januari 2007 in en blijft de bedenktijd beperkt tot maximaal een maand. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maandag bekend gemaakt.

Dit jaar hadden mensen tot 1 maart de tijd om op te zeggen en konden ze tot 1 mei een nieuwe verzekering afsluiten. Omdat meer mensen overstapten dan verwacht en veel mensen tot het laatst wachtten, leverde dit ongekend veel werk op voor de verzekeraars.

"Het was begrijpelijk dat mensen zoveel tijd kregen, want het was een overgangsjaar. Maar het was wel een keer en nooit meer", aldus een woordvoerder van ZN.

Nieuwe polis

Als het aan ZN ligt krijgen de verzekerden vóór 1 december dit jaar een nieuwe polis aangeboden. Als een verzekerde op 20 december besluit over te stappen, zal de nieuwe verzekering op 1 januari 2007 ingaan. Het ministerie is van plan om mensen dertig dagen bedenktijd te geven en de verzekering daarna op de eerste dag van de maand daarna in te laten gaan. Dat zou betekenen dat iemand die op 20 december opzegt, pas in februari een nieuwe verzekering heeft.

Volgens de laatste cijfers van de zorgverzekeraars zijn dit overgangsjaar circa 2,7 miljoen verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 18 procent van het aantal verzekerden. Naar verwachting kan dit percentage nog oplopen tot maximaal 19 procent als alle mensen die tot 1 mei hebben gewacht met een nieuwe aanmelding worden meegeteld.