RIJSWIJK - De Spaanse politie heeft drie Nederlanders aangehouden wegens het sjoemelen met arbeidscontracten. Daarmee konden in Spanje verblijvende Nederlandse gepensioneerden gratis Spaanse ziekenzorg krijgen. De pensionado's probeerden zo hun bijdrage aan de nieuwe Nederlandse zorgverzekeringswet te ontduiken.

Dat melden de in Barcelona verschijnende krant El Periódico de Catalunya en Het Financieele Dagblad. De politie zou al 51 pensionado's hebben verhoord. Het onderzoek concentreert zich op vier Spaanse regio's: Barcelona, Girona, Alicante en Malaga.

De drie verdachten zouden de gepensioneerden arbeidscontracten hebben aangeboden voor lichte diensten, zoals het begeleiden van patiënten of mensen die een makelaar of bank zoeken. Als 'werknemer' waren ze automatisch verzekerd bij de Spaanse Seguridad Social, waardoor ze recht hadden op gratis ziekenzorg.

Doorgestoken kaart

In de praktijk zou er sprake zijn van doorgestoken kaart. De pensionado's betaalden aan de verdachten geld, maar waren toch voordelig uit omdat ze geen dure premie voor hun Nederlandse zorgverzekering hoefden te betalen.

De drie verdachten zouden deel uitmaken van Mutualis. Deze organisatie, opgezet door Nederlanders in Spanje, meldt op haar website dat ze zich inzet voor het bevorderen van de integratie van het welzijn van Nederlanders in het Zuid-Europese land.

Aanklacht

Mutualis ontkent bij monde van Johan Smit (46) dat van fraude sprake is. Hij en een andere Nederlandse organisator zijn drie weken terug wel gehoord door de Seguridad Social, maar er was volgens hem geen sprake van een arrestatie en er ligt geen aanklacht. "Wat er verder gaat gebeuren, weten we niet."

Smit ontkent dat pensionado's die bij Mutualis werken het bedrijf geld betalen. "Wij krijgen geld van klanten die hulp zoeken en betalen de mensen die de diensten verrichten. Wij controleren altijd de staten met gewerkte uren". Tachtig pensionado's staan ingeschreven om diensten te verlenen.

Aanloopproblemen

De belangstelling van de Seguridad Social wijt Smit aan "aanloopproblemen". Voor zover hij weet, heeft deze dienst of de politie enkele tientallen werknemers, merendeels persionado's, verhoord.

De Nederlander noemt Mutualis een "concept" met een commerciële achtergrond. De organisatie, die in januari is opgezet, staat nog niet geregistreerd. Dat geldt wel voor het bedrijf erachter, LTQ. Smit zegt met Mutualis te zijn begonnen omdat soortgelijke initiatieven met vrijwilligers in Spanje op niets uitlopen.