VEGHEL - Sligro en Sperwer worden de nieuwe eigenaars van de Edah-winkels. Sligro meldde maandag dat met de huidige eigenaar, Laurus, een voorlopige koopprijs van 221 miljoen euro is afgesproken.

Sligro en Sperwer, bekend van supermarktformules als Golff en Plus en de in Midden-Brabant en Zeeland gevestigde winkels EM-TE, verwachten de transactie in het derde kwartaal van dit jaar af te ronden. Alle medewerkers van Edah komen in dienst van het consortium dat beide partijen vormen.

FNV Bondgenoten is blij dat de Edah-winkels als een geheel worden verkocht. Een woordvoerder van vakbond CNV uitte zijn zorgen over de toekomst voor de circa 110 mensen in de distributiecentra in Hoogeveen en Den Haag. Sligro en Sperwer willen deze centra niet hebben. Wel hebben ze aangegeven voor ongeveer de helft werk te hebben in hun eigen logistieke centra.

Omzet

De Edah-supermarkten waren vorig jaar goed voor een omzet van 880 miljoen euro. Sligro telde het afgelopen jaar een consumentenomzet van 550 miljoen euro en had een marktaandeel van 2,5 procent. Samen met de andere onderdelen, waaronder de foodservicebedrijven, kwam Sligro uit op een omzet van 1,5 miljard euro.

Laurus moet de winkels verkopen onder druk van zijn banken, die vinden dat het concern zijn schulden moet terugdringen. Het supermarktconcern is in de problemen gekomen door de prijzenslag in de supermarktbranche en door de mislukte ombouwoperatie van alle winkels tot Konmar-filialen. Daarom is besloten om alleen de Super de Boer-filialen nog te houden.

Eigen formule

Sligro en Sperwer stoten waarschijnlijk een deel van de 223 Edah-winkels weer af. Het consortium wil de filialen die zich niet lenen voor een ombouw naar een eigen formule doorverkopen. "We hebben toezeggingen van de bank. Over de definitieve wijze van financiering wordt nog gesproken", aldus Huub van Rozendaal, financieel directeur van Sligro Food Group.

"Bovendien moeten we nog uitzoeken wie welke winkels overneemt. We hebben met Sperwer een gelijkwaardig gelegenheidsconsortium gevormd."

Vijftig Edah-franchisers zijn nog niet bij de transactie inbegrepen. "Met hen wordt nog gesproken", zei Van Rozendaal. De voorzitter van de vereniging van Edah-franchisers, M. Boonstra, wilde geen commentaar geven zolang er nog wordt onderhandeld.

Koers

Eerder gaven de franchisers aan een eigen koers te varen en niet met de overige winkels te willen worden verkocht.

FNV Bondgenoten is blij dat de Edah-winkels als een geheel worden verkocht. De vakbond wil wel zo snel mogelijk met Sperwer en Sligro praten over de toekomst van de filialen.

Overname

Voor Sligro is het de tweede grote overname dit jaar. De onderneming, die ook groothandelsactiviteiten heeft, kocht vorige maand Inversco. Deze aanwinst is gespecialiseerd in verswaren. Sligro betaalde hiervoor 90 miljoen euro.

Het Financieele Dagblad meldde maandag dat de verkoop van een deel van de Konmar-winkels van Laurus bijna rond is. Jumbo zou volgens analisten de belangrijkste gegagdigde zijn voor de kleinere vestigingen. Op de begin deze maand gehouden aandeelhoudersvergadering zei financieel topman Kenaad Tewarie te verwachten dat het verkoopproces aan het eind van het derde kwartaal is afgerond. Hij bevestigde dat er veel belangstelling was voor de te verkopen winkelketens.