RIJSWIJK - De topinkomens in de publieke sector zijn vorig jaar verder gestegen, ondanks de eerdere ophef daarover. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het weekblad Intermediair. Bestuurders van universiteiten, energiebedrijven en grote zorginstellingen verdienden in 2005 fors meer.

Het blad deed onderzoek naar de bezoldiging van topbestuurders in de (semi)publieke en non-profitsector. Terwijl in het bedrijfsleven de winsten aantrokken en bonussen weer werden uitgekeerd, zaten ambtenaren en hun trendvolgers op de nullijn. Dat gold niet voor de top.

Wöltgens

Topman Thijs Wöltgens van de Open Universiteit verdiende bijna 230.000 euro, een stijging van 20 procent. Jan Schnerr van de Zorggroep Utrecht-West zag zijn inkomen omhoog gaan van 185.000 euro in 2004 naar ruim 225.000.

Walgelijk

"Dat schrééuwt om ingrijpen", aldus PvdA-kamerlid Jan Boelhouwer in Intermediair. Zijn collega van D66, Bert Bakker, noemt de uitkomsten van het onderzoek "walgelijk" en "een absolute schande". Hij wil opheldering van minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken, D66) maar zegt weinig vertrouwen te hebben in het kabinet als het gaat om de "salarisuitwassen".

"Balkenende sprak er vorig jaar schande van maar doet nu niets, bang als hij is voor de boze reacties van zijn CDA-achterban." Als het aan Bakker ligt, verdienen topbestuurders in de publieke sector alleen nog in uitzonderingsgevallen meer dan de premier.

Gegraai

SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat "de passieve houding van het kabinet niet is vol te houden". "Dit voortdurende gegraai is funest voor het vertrouwen in de politiek en bestuurders."

Ook de vakcentrale CNV vindt dat het kabinet nu moet ingrijpen. Vicevoorzitter Rienk van Splunder van het CNV: "Dit is wel heel erg wrang, want er zijn steeds minder handen aan het bed en meer managers. Personeelstekorten in de zorg en onderwijs zijn een groot probleem aan het worden, terwijl het geld met sloten de deur uit gaat via de top."

Zakkenvullerij

Voorzitter Edith Snoey van de Abvakabo FNV spreekt van onfatsoenlijke zakkenvullerij aan de top. Zij wil dat het kabinet met een wet komt die de topinkomens aan banden legt. "Anders gaan wij inzetten op antigraaiclausules in cao's." Volgens haar moeten deze bedingingen ervoor zorgen dat de inkomens aan de top gelijke tred houden met de inkomens van gewone werknemers.