ALMERE - Het personeel van Beiersdorf in Almere, de fabrikant van onder meer Nivea crème, heeft maandagochtend het werk neergelegd. De werknemers zijn boos over een reorganisatie waardoor 170 banen dreigen te verdwijnen.

Beiersdorf wil de productie en logistiek overplaatsen naar Duitsland. Alleen de verkoopafdeling en ondersteunende afdelingen, zoals ICT, blijven met zeventig mensen achter in Almere. In totaal werken er 240 mensen bij het bedrijf in Nederland.

FNV Bondgenoten noemt de reorganisatie overbodig. "Het bedrijf maakt winst en behaalt zijn doelstellingen. De reorganisatie is alleen bedoeld is om nóg meer winst te maken", zegt bestuurster Lidy Zwezerijnen van de vakbond.

Noodzakelijk

Beiersdorf noemt de voorgenomen sluiting van de twee afdelingen in Almere noodzakelijk "om de Europese concurrentiepositie van Beiersdorf te versterken".

De werknemers willen dat Beiersdorf zijn plannen voor de reorganisatie bijstelt. De vakbond eist dat het bedrijf het alternatieve voorstel van de ondernemingsraad (OR) overneemt. In dat plan wordt de productieafdeling niet gesloten, waardoor niet 170 medewerkers worden ontslagen maar zeventig. Voor het Duitse bedrijf is het alternatieve plan van de OR geen alternatief.

Sociaal plan

Naast bijstelling van de reorganisatie eist FNV Bondgenoten een solide sociaal plan voor de mensen die eruit moeten. Zo moeten de 55-plussers met pensioen kunnen. Beiersdorf zegt mee te willen werken aan een sociaal plan dat "prioriteit geeft aan ondersteuning van onze medewerkers bij het vinden van nieuw werk.

Anderzijds biedt dit voorstel een heel goede financiële regeling. Het is de eerste keer dat het personeel van Beiersdorf, dat ook de 8x4 deodorant, Hansaplast en Labello maakt, het werk neerlegt.