ALMERE - Het personeel van Beiersdorf in Almere, de fabrikant van onder meer Nivea-producten, legt maandag het werk stil uit onvrede over een reorganisatie, waardoor 170 banen dreigen te verdwijnen. Dat heeft de vakbond FNV Bondgenoten zondag bekendgemaakt. De bond had het bedrijf eerder een ultimatum gesteld, dat zaterdag om middernacht afliep.

FNV Bondgenoten zet vraagtekens bij de noodzaak voor de reorganisatie. Beiersdorf wil de productie en logistiek overplaatsen naar Duitsland. Alleen de verkoopafdeling en ondersteunende afdelingen, zoals ICT, blijven met 70 mensen achter in Almere. Volgens de vakbond maken zowel de Beiersdorf-groep als de vestiging in Almere nu al veel winst. FNV-bestuurster Lidy Zwezerijnen stelt dat de reorganisatie "alleen bedoeld is om nóg meer winst te maken".

Het is de eerste keer dat het personeel van Beiersdorf het werk neerlegt. De staking begint maandag om 07.00 uur. De vakbond eist dat de onderneming haar plannen bijstelt en dat er een goed sociaal plan komt voor werknemers die hun baan verliezen. Verder moeten 55-plussers met pensioen kunnen.

Zwezerijnen liet zondag weten dat de hoofddirectie van Beiersdorf maandag met een reactie komt. De staking bij de vestiging in Almere gaat in principe voor onbepaalde tijd door. "Al hoop ik niet dat de staking dagen of weken gaat duren", aldus de FNV-bestuurster.