AMSTERDAM - Britse ICT-dienstverlener Logica en het Nederlandse CMG stappen in het huwelijksbootje.De twee bedrijven gaan van eind dit jaar verder als LogicaCMG. De huidige aandeelhouders in CMG worden voor 40 procent aandeelhouder in de nieuwe combinatie, de rest is voor aandeelhouders Logica, zo maakte CMG dinsdag bekend.

Bekijkvideo

Met de fusie vervallen in de bedrijven tezamen zo'n 1440 banen, procent van het totale personeelsbestand van 24.000. 13.000 daarvan komen van CMG, de rest van Logica. In oktober werden bij een CMG-vestiging in het noorden van Nederland CMG al 118 mensen ontslagen.

Met de overname verwachten de bedrijven een besparing van jaarlijks circa 60 miljoen Britse pond operationele kosten (94 miljoen euro). De helft daarvan staat eind volgend jaar in de boeken, de rest in het jaar daarna, aldus beide ondernemingen in een toelichting.

Topmannen

LogicaCMG komt onder leiding te staan van Logica-baas M. Read. Topman C. Stutterheim van CMG neemt zonder portefeuille zitting in het bestuur. Het bedrijf krijgt een notering aan de beurs van Londen en vraagt ook een notering in Amsterdam aan. Begin oktober maakten beide bedrijven bekend in gesprek te zijn met elkaar.

De onderhandelingen waren toen nog in een vroeg stadium, maar veel details waren al duidelijk. Zoals de 60-40 procent verdeling en de rol van topmensen van beide bedrijven.

Afboekingen

Bij de jaarcijfers van 2001 had CMG een enorme afboeking van bijna 1 miljard euro op onder meer bedrijfsonderdeel Admiral. Medio werd het Britse ICT-bedrijf gekocht voor 2,3 miljard euro in aandelen. Nadien bleek die overname minder florissant dan eerder gedacht.

CMG detacheert veel mensen bij andere bedrijven. Zo werken tientallen mensen bij telecombedrijf KPN, die daar de sms-apparatuur ontwikkelen en beheren.

Het Brits-Nederlands bedrijf werkt veel op die manier. Het krijgt bijvoorbeeld opdrachten bij de overheid, maar daar zijn flinke bezuinigingen. Concurrenten als Cap Gemini en Ernst & Young kapen bovendien opdrachten weg. Door dit alles zitten tientallen CMG'ers op kantoor zonder opdracht.

Logica werkt op dezelfde terreinen zoals dienstverlening, technische ondersteuning en ICT-producten. Bij het bedrijf werken ruim 11.000 mensen in 34 landen. Logica heeft ervaring met diverse onderwerpen: van telecom tot energie, maar ook overheidsdiensten.