AMSTERDAM - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil, in overleg met fabrikanten en leveranciers, stoppen met het innen van de verwijderingsbijdragen op elektronische producten. Dat liet de RND zaterdag weten.

Sinds 1999 betalen consumenten zo'n milieuheffing. Voor een televisie draagt de klant bijvoorbeeld 8 euro af, een wasmachine heeft een verwijderingsbijdrage van 5 euro. Het geld is bestemd voor het milieuvriendelijk afvoeren van het product als het kapot is gegaan.

Enige weken geleden bleek dat de inzamelaar van het geld, de Nederlandse Vereniging Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) 125 miljoen euro heeft opgepot. "Daar zijn we toen behoorlijk van geschrokken", aldus Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de RND.

Goedkoper

Volgens hem is er jarenlang te veel geld opgehaald. "Het recyclen van kapotte apparaten is veel goedkoper dan wat wordt gevraagd aan consumenten."

De RND vindt dat de recycling de komende jaren betaald moet worden uit de opgebouwde reserves. Daarna wil de raad ervan af dat de NVMP vooraf geld int. De RND wil dat fabrikanten de verwijderingsbijdrage zelf mogen verdisconteren in de kostprijs van het product.

Volgens de RND is er onder leveranciers en fabrikanten veel steun voor de afschaffing van de klantenbijdrage. Bij de NVMP was niemand bereikbaar voor commentaar.