AMSTERDAM - De topman van het modehuis McGregor, Jeroen Schothorst, is veroordeeld tot een boete van 200.000 euro wegens handel in voorkennis. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf geëist van 120 uur en een boete van 25.000 euro.

Het modehuis ging zes jaar geleden naar de beurs. Drie grootaandeelhouders, waaronder Schothorst, verenigden zich toen in een vennootschap die beschikte over een pakket niet-verkochte aandelen. Dit hadden ze van de bank die de beursgang had begeleid. Schothorst handelde via deze vennootschap, Waardevol CV genoemd, in aandelen van zijn eigen bedrijf.

Volgens de rechter werd de koers van het aandeel van McGregor daardoor beïnvloed. Schothorst beschikte over meer informatie dan andere beleggers, aldus de rechter. Als bestuursvoorzitter "had hij zich de belangen van het beleggend publiek behoren aan te trekken". Bij zijn handelen heeft persoonlijk gewin niet voorop gestaan, zei de rechter.

Reputatie

Een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf zou op zijn plaats zijn, aldus de rechtbank. Maar Schothorst heeft volledige openheid van zaken gegeven, nadat er ophef in de media was ontstaan. Bovendien heeft hij behoorlijke reputatieschade opgelopen en zijn de strafbare feiten al jaren geleden gebeurd.

Schothorst heeft al eerder toegegeven dat de vennootschap bedoeld was om eventuele scherpe koersdalingen te vermijden en een "evenwichtige koersvorming te stimuleren". Volgens hem was er echter juridisch niets mis mee.

McGregor is onlangs van de beurs gehaald door de directie en durfkapitalist Marcel Boekhoorn, bekend van de verkoop van Telfort aan KPN. Het bod waardeerde McGregor op 129 miljoen euro.

Het bedrijf heeft naast McGregor merken als Gaastra, Dimaggio en Elmior in de portefeuille. Daarnaast maakt het promotie- en bedrijfskleding voor opdrachtgevers, waaronder autofabrikant Spyker.