AMSTERDAM - Banken frustreren volgens toezichthouder Currence de concurrentie in het betalingsverkeer, hoewel zij beloofd hebben dat niet te doen. Om die reden heeft president-commissaris Annemarie Jorritsma begin mei haarfunctie neergelegd en heeft directeur Ada van der Veer haar ontslag aangeboden.

Bij de oprichting vorig jaar benadrukte de toezichthouder dat de banken, die aandeelhouder zijn in Currence, geen invloed hebben op de regelgeving rondom de producten. Vrijdag bleek uit het jaarverslag dat er onenigheid is met de acht aandeelhoudende banken over de onafhankelijkhe koers van de toezichthouder.

Onafhankelijk

"De president-commissaris en de algemeen directeur hebben niet het vertrouwen dat het verschil van opvatting zal worden opgelost", zo schrijven zij. "Om onafhankelijk je werk te kunnen doen, moet je onafhankelijk opereren en dat was niet in voldoende mate het geval", licht een woordvoerder het vertrek toe. Currence wil niet ingaan op details.

Currence is eigenaar van de pinpas, chipknip, incasso en acceptgiro en bepaalt aan de hand van strenge regels wie mee mag doen met het elektronische betalingsverkeer. Fabrikanten van betaalterminals en telecombedrijven kunnen zich door Currence laten certificeren. Dat is een voorwaarde om apparatuur te mogen leveren voor pin- en chipknipbetalingen. Banken moeten een licentie aanvragen voor zij hun klanten een pinpas, chipknip, acceptgiro of incasso mogen aanbieden.