LUXEMBURG - Het Europese staalconcern Arcelor fuseert met Severstal, de grootste staalproducent van Rusland. Met de fusie wil Arcelor voorkomen dat het wordt overgenomen door het Indiase Mittal Steel.

De twee concerns maakte hun fusie vrijdag bekend. De bundeling levert een bedrijf op met een omzet van 46 miljard euro, een bedrijfswinst van ongeveer 9 miljard euro en een jaarproductie van 70 miljoen ton staal.

Guy Dolle, bestuursvoorzitter van Arcelor, krijgt de leiding van het nieuwe concern in handen. Beide bedrijven kenden elkaar al. In 2002 richtten ze een gemeenschappelijke onderneming op, die in april in Rusland een staalfabriek opende.

Grootste

De nieuwe combinatie wordt de grootste staalfabrikant ter wereld. Mittal zou met Arcelor veruit de grootste zijn met een jaarproductie van 100 miljoen ton. De nummer twee is het Japanse Nippon Steel, dat goed is voor 32 miljoen ton staal per jaar.

Tweederangs combinatie

In een reactie noemde Mittal de fusie van Arcelor en Severstal "een tweederangs combinatie". Het bestuur van Arcelor lijkt de beleggers te manipuleren voor eigen gewin. De stemprocedure onder de aandeelhouders is er een "zonder weerga" geweest. De aandeelhouders zijn gedwongen hun stukken in te leveren en schieten er niets mee op. Een combinatie van Mittal en Arcelor biedt de aandeelhouders veel meer kansen, aldus het Indiase staalconcern.

Mittal is al enige tijd bezig om Arcelor voor zich te winnen, maar het Europese concern voelt er niets voor te worden overgenomen. Mittal deed in eerste instantie een overnamebod van 18,6 miljard dollar. Vorig week trok het concern zijn bod fors op naar 25,8 miljard dollar, waarna Arcelor liet weten het bod te zullen bekijken.

Dividend

De fusie met Severstal duidt erop dat Arcelor ook van het jongste bod van Mittal niet gediend is. Het Europese concern poogde eerder zijn Indiase belager op afstand te houden door het dividend voor de aandeelhouders te verhogen en eigen aandelen terug te kopen. Voor dat laatste had de staalonderneming in eerste instantie 5 miljard euro uitgetrokken. Vrijdag werd bekend dat dat 7 miljard euro wordt.

De voorwaarden van de fusie met de Russische staalproducent waarderen het aandeel Arcelor op 44 euro, exclusief een dividend van 1,85 euro. Aan de aandeelhouders komt 7,5 miljard euro ten goede. De slotkoers van het aandeel bedroeg donderdag op de effectenbeurs van Parijs 34,06 dollar. De aandeelhouders van het Europese concern krijgen een belang van 68 procent in de nieuwe combinatie.

Verdubbeling

Het bod van Mittal komt neer op 35,62 dollar per aandeel. Kort voor het Indiase concern in januari zijn eerste bod aankondigde, was het aandeel Arcelor de helft waard van wat het nu volgens de voorwaarden van de fusie met Severstal waard is.

Grootaandeelhouder Aleksei Mordasjov van Severstal levert zijn belangen in het Russische concern en in het Italiaanse staalbedrijf Lucchini in in ruil voor aandelen Arcelor. Verder trekt hij 1,25 miljard dollar om aandelen Arcelor voor 44 euro per stuk te kopen, waarmee hij ongeveer 32 procent van de nieuwe staalcombinatie in handen krijgt.

De fusie moet eind juli rond zijn. De snelheid van de transactie geeft aan dat het Europese staalconcern helemaal niet gediend is van de toenaderingspogingen van Mittal. Arcelor heeft aangegeven dat de krachtenbundeling met Severstal besparingen oplevert van 590 miljoen euro en al dit jaar een positief effect heeft op de financiële resultaten.