RIJSWIJK - De attractieparken in Nederland hebben door het slechte weer op Hemelvaartsdag minder bezoekers getrokken dan in andere jaren. De buien weerhielden veel mensen van een dagje pretpark. Een aantal bezoekers waagde zich toch naar buiten en genoot hier en daar van een uurtje zon. Dat lieten de pretparken donderdag weten.

In vergelijking met Hemelvaartdagen in de afgelopen jaren, kreeg De Efteling in het Brabantse Kaatsheuvel donderdag ongeveer 20 procent minder bezoekers. "Dat komt vooral omdat het al een aantal dagen achter elkaar slecht weer is", aldus een woordvoerster. "Mensen plannen een uitje naar een pretpark meestal van tevoren.

Als het dagen achtereen slecht weer is, hebben ze de tijd iets anders te verzinnen. Als tussen een reeks mooie dagen een slechte zit, merken we dat nauwelijks in de bezoekersaantallen. Mensen willen hun kinderen niet op het laatste moment teleurstellen."

Jammer

Ook attractiepark Het Land van Ooit kreeg door het slechte weer minder bezoekers dan verwacht. "Dit is jammer van de Hemelvaart", aldus een woordvoerster. "We hebben een paar honderd bezoekers minder gekregen dan we hadden begroot. Mensen kwamen later in de middag omdat ze de hoop hadden dat het dan nog zou opklaren."

In Artis waren donderdag slechts 'die-hards' te vinden. "Ouders gehuld in regenpakken, die hun kinderen een dagje dierentuin beloofd hadden", licht de woordvoerster toe. De Amsterdamse zoo had 25 tot 30 procent minder bezoekers dan op een normale Hemelvaartsdag.

Tevreden

Het Dolfinarium is tevreden met de bezoekcijfers. "De drie dolfijnenshows in de koepel zaten helemaal vol", aldus directeur Jan Reuvers. Het was "redelijk druk" in het park. "Het begon met regen, dat schrikt veel mensen af. Maar uiteindelijk kwamen toch nog veel mensen naar ons toe."

Ook de bezoekcijfers van Madurodam vallen niet tegen, zo laat een woordvoerster weten. "We hebben ongeveer 3500 bezoekers gehad. Dat is nog best veel met dat slechte weer." Op andere Hemelvaartsdagen lopen de bezoekersaantallen van de miniatuurstad in Den Haag op tot 6000. "Dan is het prachtig weer en hebben we een grote tentoonstelling. Die is nu net achter de rug."

Binnenactiviteiten

Een woordvoerder van Burgers' Zoo geeft Hemelvaartsdag een 6,5. "De regen heeft wel invloed gehad. We hebben iets minder bezoekers dan vorig jaar op Hemelvaartsdag." De binnenactiviteiten, een tropen- en woestijnhal en aquarium bieden de bezoekers de mogelijkheid om droog een dagje in het park door te brengen. "Dat zorgt ervoor dat het bezoekersaantal niet heel erg tegenvalt."

Walibi World in Flevoland trok donderdag ongeveer 5000 bezoekers. Volgens een woordvoerster is dat niet echt druk. "We hebben veel telefoontjes gehad of het bij ons regende. Veel mensen durven de gok niet te wagen als het bij hen thuis slecht weer is."