WASHINGTON - De economische groei van de Verenigde Staten heeft in het eerste kwartaal 5,3 procent op jaarbasis bedragen, zo heeft het Amerikaanse mimisterie van Handel donderdag bekendgemaakt in een tweede raming. Het groeipercentage is hoger dan de eerste raming van het ministerie, die 4,8 procent bedroeg.

Het jongste percentage is, ondanks dat het is opgetrokken, lager dan was verwacht. Analisten hadden in doorsnee gerekend op een economische kwartaalgroei van 5,7 procent. Niettemin is de groei de sterkste sinds het derde kwartaal van 2000.

Het ministerie maakt volgende maand de definitieve groei bekend. In de laatste drie maanden van vorig jaar heeft de Amerikaanse economie een groei laten zien van 1,7 procent.

Voorraden

Dat het ministerie de groei in de eerste drie maanden van dit jaar nu hoger heeft ingeschat dan een maand geleden, komt doordat het Amerikaanse bedrijfsleven meer heeft geïnvesteerd in zijn voorraden dan eerder was gedacht. Bovendien viel het handelstekort van de VS wat kleiner uit.

Daar stond tegenover dat de consumenten wat minder hebben besteed aan dienstverlening. Verder zwakten de bedrijfsinvesteringen in uitrusting en software af.