FRANKFURT - Het Duitse mediaconcern Bertelsmann wordt weer volledig eigenaar van al zijn aandelen. Het koopt voor 4,5 miljard euro een belang van 25,1 procent terug van de Belgische investeringsmaatschappij GBL. Een mogelijke beursgang van Bertelsmann is daarmee van de baan. Dat maakten beide ondernemingen donderdag bekend.

Bertelsmann is het grootste mediabedrijf van Europa. In 2001 kocht het een meerderheidsbelang in omroepbedrijf RTL Group via een aandelenruil. GBL verkocht een belang van 30 procent in RTL aan Bertelsmann, dat op zijn beurt 25,1 procent van zijn eigen aandelen aan GBL overdroeg. Begin dit jaar werd bekend dat GBL een beursgang van zijn aandelen in Bertelsmann overwoog.

Bertelsmann werd in 1835 opgericht en is altijd in particuliere handen geweest. De aandelen zijn in bezit van de Duitse familie Mohn. Bertelsmann is onder meer eigenaar van de Amerikaanse uitgever Random House. Voor de terugkoop van de aandelen krijgt het mediaconcern een overbruggingskrediet van enkele banken. De transactie moet op 1 juli rond zijn.