ROTTERDAM - Het AD gaat bezuinigen. Daarbij zijn ontslagen op de redactie onvermijdelijk, zo liet de directie van AD Nieuwsmedia woensdag weten na een plenaire redactievergadering bij de krant. Om hoeveel banenverlies het gaat, wordt waarschijnlijk medio juni bekend.

Het AD Magazine, dat iedere zaterdag bij de krant zit, verdwijnt na de zomer. De directie gaat op korte termijn overleggen met de vakbonden over de bezuiniging. In de loop van juni moet meer duidelijk worden over de kostenbesparingsmaatregelen en de mogelijke ontslagen. Op dit moment heeft het AD 537 journalistieke arbeidsplaatsen, na de fusie vorig jaar werden al meer dan driehonderd banen geschrapt.

Fusie

Het Algemeen Dagblad ging september vorig jaar samen met zeven regionale kranten. De bezuiniging is volgens de directie nodig omdat er sinds de samengang nog steeds geen positief bedrijfsresultaat is gerealiseerd. "Bij ongewijzigd beleid zal dit leiden tot een fors verlies in het lopende boekjaar", schrijft de directie in een schriftelijke toelichting.

De journalistenvakbond NVJ noemt de aankondiging van het AD vreemd. "De fusie was een heel ingewikkeld project, ik snap niet dat het niet langer de tijd krijgt", zegt NVJ-woordvoerder Bianca Rootsaert. "Het is vooral zuur voor de journalisten dat daar nu de klappen vallen, terwijl zij afgelopen jaar heel hard hebben gewerkt aan de nieuwe krant." Volgens haar had de NVJ met de directie van het AD afgesproken dat er tot januari 2007 niets zou veranderen. De NVJ heeft volgende week woensdag een gesprek met de directie over de plannen.