DEN HAAG - Mensen die hun schulden hebben betaald, moeten na twee jaar uit het register van Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat heeft de Consumentenbond woensdag geëist. Op dit moment staan zij nog vijf jaar als voormalig wanbetaler bekend.

"De Consumentenbond vindt ook dat geregistreerden jaarlijks gratis een overzicht moeten krijgen van het BKR. Nu komt het voor dat mensen geen weet hebben van een registratie en onnodig voor schut staan als ze bijvoorbeeld een lening willen afsluiten voor een huis of een auto", stelt de belangenbehartiger.

Volgens de Consumentenbond moeten burgers op dit moment 4,50 euro betalen om te achterhalen voor welk bedrag ze in Tiel geregistreerd staan. De bond vindt het nodig om voor burgers in de bres te springen omdat steeds meer soorten schulden worden bijgehouden.

Registratie

Eerder deze maand tekenden woningcorporaties, energiebedrijven en sociale diensten van gemeenten een verklaring voor een centrale registratie van schulden, naast de registratie van financiële instellingen bij het BKR.

"Deze uitbreiding kan grote consequenties hebben als bijvoorbeeld de huur bewust niet is betaald om een huurbaas onder druk te zetten zijn verplichtingen na te komen", aldus de Consumentenbond.

Meedoen

Minister Gerrit Zalm van Financiën onderzoekt de mogelijkheden om ook de rijksoverheid mee te laten doen aan het initiatief van de woningcorporaties, energiebedrijven en sociale diensten.

Directeur Joop Lobstein van BKR wil niet reageren op de eisen van de Consumentenbond. "Wij hebben geen commentaar. Wij willen eerst de brief van de Consumentenbond rustig lezen."