LEEUWARDEN - Vervoersbedrijf Connexxion mag de komende zes jaar het busvervoer in Noord en Zuid-West Friesland gaan verzorgen. Dat heeft vervoersgedeputeerde Ton Baas van de provincie Friesland woensdagochtend bekendgemaakt. Op dit moment regelt concurrent Arriva het vervoer.

De aanbesteding van het vervoer voor de periode 2007 tot en met 2013 kent een vreemd verloop. Zowel Arriva als Connexxion had een offerte uitgebracht bij de provincie. Door een fout van een door de provincie ingehuurd bureau belandde de offerte van Arriva bij Connexion en omgekeerd.

Het verliezende Arriva is zo kwaad over de gang van zaken dat het een kort geding tegen de provincie aanspant, aldus directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland in Heerenveen.

Woest

Hettinga reageerde woensdagochtend woest. "Wij hebben de offerte van Connexxion gezien en dat is niet mogelijk. Onze offerte was begroot op een miljoen euro winst per jaar". Hettinga zei het niet expliciet, maar suggereerde dat Connexxion onder de kostprijs werkt.

Arriva heeft voor de komende vijftien jaar wel het treinvervoer in Noord-Nederland in handen, waarmee een investering van 120 miljoen euro is gemoeid. Hettinga wil Arriva's taxivervoer in Friesland uitbreiden om meer mensen naar het station te kunnen brengen. Op die manier wil het Britse bedrijf de concurrentie met de bussen van Connexxion aangaan.

Nieuw concept

Een woordvoerder van Connexxion stelt dat helemaal geen verlies wordt geleden met hun plan. "Wij zetten gewoon een heel nieuw concept in de markt, dan kan het heel goed."

Woensdagavond legt Baas op verzoek van GroenLinks in de commissie Bestuur & Middelen uit wat zich rond de aanbesteding heeft afgespeeld. Omdat mogelijk juridische informatie op tafel komt, is de bijeenkomst besloten.