AMSTERDAM - Alle Nederlandse pinpassen worden vervangen door een nieuwe betaalkaart waarmee fraude onmogelijk wordt gemaakt. Door de zogeheten 'skimming-fraude', waarbij pasgegevens worden gekopieerd, is een omschakeling van het elektronisch betaalverkeer noodzakelijk. Dat maakte Currence, toezichthouder en producteigenaar van pin en chipknip, woensdag bekend.

Vanaf de zomer vervangen de banken de magneetstrip van de passen door een chip. Daardoor is het niet langer mogelijk pasgegevens na te bootsen. De invoering van het nieuwe systeem gaat volgens een natuurlijk verloop en zal naar verwachting in 2013 zijn afgerond.

Camera's

De afgelopen maanden zagen particulieren op onverklaarbare wijze bedragen van hun bankrekening verdwijnen. Op vernuftige wijze kopieerden zogenoemde 'skimmers' de magneetstrip op pinpasjes en filmden de codes die bij de pas horen. Ze bouwden, na inbraak, zelfs betaalmachines aan de kassa om en installeerden verborgen camera's om zodoende persoonlijke codes te kunnen filmen.

Volgens Currence vond het 'skimmen' slechts op beperkte schaal plaats en is het belangrijkste criterium van de organisatie voor de omschakeling om de pinpas te laten aansluiten bij internationale standaarden.

Maatregelen

Het Platform Detailhandel Nederland heeft naar aanleiding van het aantal gevallen van 'skimmen' de winkeliers geadviseerd maatregelen te nemen om erger te voorkomen. De EMV-techniek is inmiddels jaren in ontwikkeling en geen reactie op de skim-voorvallen, aldus een woordvoerder van het platform.