DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal een onderzoek instellen naar het weigeren van onverzekerden door ziekenhuizen. Dat heeft minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) dinsdag de Tweede Kamer beloofd.

Aanleiding voor het onderzoek is een artikel in vakblad Medisch Contact van vorige week. Daarin schreven twee artsen dat ze van een Rotterdams ziekenhuis te horen hadden gekregen dat ze geen onverzekerden meer mochten doorverwijzen. De linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de SP trokken daarover aan de bel. Zij vonden dat de minister moet ingrijpen.

Hoogervorst zei niet te snappen waarom de betrokken 'straatartsen', de huisarts F. Sikken en de arts M. Kok die hulp biedt aan illegalen, niet zelf naar de inspectie zijn gestapt. Hij heeft de IGZ gevraagd om deze kwestie te onderzoeken.

Richtlijnen

Daarnaast zal Hoogervorst de inspectie vragen om een meer algemeen onderzoek naar de manier waarop artsen vaststellen of een onverzekerde medisch noodzakelijke zorg nodig heeft. Mocht daaruit blijken dat het nodig is, dan zal hij daar nieuwe richtlijnen voor op laten stellen.

Voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst heeft in de jaren negentig in de wet vastgelegd dat illegalen en onverzekerden altijd recht houden op medisch noodzakelijke zorg, erkende minister Hoogervorst. Hij wil niet zeggen wanneer daar sprake van is. "Het is aan de arts om dat te beoordelen."