VOORBURG - Het gemiddelde bedrag voor een nieuwe hypotheek is in het derde kwartaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met 7,5 procent opgelopen tot 167.000 euro. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

De stijging van de gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt hieraan ten grondslag. Ten opzichte van een jaar geleden zijn woonhuizen in het derde kwartaal 6 procent duurder geworden. Een woning kostte gemiddeld 203.000 euro.

Het aantal nieuwe hypotheken dat in het derde kwartaal is afgesloten, bedroeg 124.000. Dat is evenveel als een jaar eerder. Ruim de helft van deze leningen, is door de gebruikers aangewend om een woning te kopen. De overige leningen betroffen oversluitingen van bestaande hypotheken en tweede hypotheken, aldus het CBS dat zich baseert op gegevens van het Kadaster.

Het rentetarief op de nieuw ingeschreven hypotheken is gezakt tot 5,4 procent. Dat betekende een daling van 0,4 procentpunt ten opzichte van het derde kwartaal in 2001, aldus het CBS.

Aan hypotheekschuld voor woningen stond bij banken en andere financiële instellingen eind van september totaal 341 miljard euro uit. Dat komt neer op een toename van 10 procent vergeleken met eind van het derde kwartaal in 2001, aldus de statistici. De gemiddelde schuld per woning die met een hypotheek is belast bedroeg 108.000 euro.

Op bijna 90 procent van de eigen woningen zit een hypotheek.