AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft drie gewezen bestuurders van Ahold maandag veroordeeld tot hoge boetes en voorwaardelijke celstraffen. Volgens de rechter hebben Cees van der Hoeven, Michiel Meurs en Jan Andreae het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven "in ernstige mate geschaad".

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Peter Pasman l Van der Hoeven na uitspraak Ahold-zaak

De straffen waren lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat om onvoorwaardelijke gevangenisstraffen had gevraagd voor de Ahold-fraude.

De opgelegde straffen vielen lager uit, omdat de rechtbank niet alle verdenkingen bewezen achtte. Daarnaast wilde rechter Frans Bauduin de strafzaak nadrukkelijk niet kwalificeren als 'het Ahold-boekhoudschandaal'. Hij zei dat de veel gemaakte vergelijking met de boekhoudschandalen bij zuivelconcern Parmalat en energiegigant Enron mank gaat. "Want er is bij Ahold geen sprake van een valse balans of resultatenrekening onder de Nederlandse boekhoudregels."

Boete

De grootste boekhoudfraude in de Nederlandse geschiedenis leidde maandag tot een veroordeling van negen maanden voorwaardelijke celstraf voor de gevallen topman Cees van der Hoeven en zijn financieel directeur Michiel Meurs. Beide supermarktbestuurders moeten ook een boete betalen van 225.000 euro. De voormalig bestuurder Jan Andreae kreeg vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 120.000 euro.


Foto: Peter Pasman l Pers achtervolgt Van der Hoeven na afloop van rechtzaak

De ex-commissaris Roland Fahlin werd vrijgesproken. Wel haalde de rechtbank hard uit naar de Zweedse zakenman. Fahlin is volgens de rechters ernstig tekort geschoten als toezichthouder bij Ahold, omdat hij zich niet op de hoogte stelde van essentiële boekhoudkwesties.

Hoger beroep

Van der Hoeven liet direct na de uitspraak weten dat hij hoger beroep aantekent. "Ik had wat anders verwacht dan ik nu heb gehoord, daarom gaan we in beroep", aldus de gewezen bestuursvoorzitter. Hij noemde de strafzaak tegen hem een "louterende ervaring". "Ik heb veel bijgeleerd, maar het is een zware affaire. Dit eist zijn tol."

Justitie heeft nog geen besluit genomen over een mogelijke gang naar het gerechtshof. Officier van justitie Hendrik-Jan Biemond noemde het terecht dat de drie verdachten zijn veroordeeld. "Maar bij de strafmaat komt de rechtbank tot een andere conclusie dan het OM."

Miljoenenfraude

Op 24 februari 2003 maakte Ahold bekend dat het jarenlang de omzet te hoog had voorgesteld. In combinatie met een miljoenenfraude bij dochterbedrijf US Foodservice, zorgde de mededeling voor een koersdaling van meer dan 60 procent op die handelsdag.

De rechter oordeelde maandag dat Ahold onder Nederlandse regelgeving geen blaam treft. Onder Amerikaanse boekhoudregels had het concern zijn buitenlandse deelnemingen echter niet mogen consolideren. Ahold moet zich ook aan Amerikaanse regels houden, omdat de supermarktexploitant een beursnotering heeft in New York.

Side letters

De boekhoudfraude draait om de consolidatie door Ahold van zijn gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland. Om de inkomsten van deze bedrijven volledig bij de eigen omzet te kunnen rekenen, claimde het supermarktconcern zeggenschap bij de gezamenlijke dochterondernemingen. Andere aandeelhouders in deze dochterbedrijven waren het hiermee oneens. Daarom werd de macht van Ahold weer ontkend in geheime afspraken, zogenoemde side letters, die de Nederlanders achterhielden voor hun accountant Deloitte. De rechter achtte Van der Hoeven en Meurs hierdoor schuldig aan het misleiden van de accountant.

Manipuleren

Verantwoordelijk topman Van der Hoeven heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij het manipuleren van de boeken. Ook zegt hij de side letter nooit te hebben gelezen voor hij hem ondertekende. "Ik meen nog altijd dat we op geen enkele manier hebben bijgedragen aan welke frauduleuze handeling dan ook."

De rechter gelooft Van der Hoeven en Meurs echter niet. "Het is volstrekt ongeloofwaardig dat het, bij een grote partij als Ahold, is gegaan zoals verdachten beweren."

Te laag

Een merendeel van de Nederlanders vindt de hoogte van de vonnissen, die maandag zijn geveld door de rechtbank in Amsterdam, voor de voormalige Ahold-top te laag. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de ruim achthonderd ondervraagden vindt 54 procent de straffen over de boekhoudfraude laag. 23 Procent is het er mee eens, terwijl 3 procent de strafmaatregelen te hoog vindt. Voor een percentage van 44 is de veroordeling een voorbeeld van klassenjustitie, 25 procent meent dat juist weer niet en 28 procent weet het niet.