AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 203 miljoen euro, 37 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 22 procent naar ruim 1,8 miljard euro. Doordat de eerste maanden van het jaar koud uitvielen, steeg de gasafzet, zo meldde Nuon maandag.

Ook de inkomsten uit elektriciteit gingen omhoog. Volgens Nuon kwam dat vooral door de gestegen prijs van grondstoffen. Het aantal klanten bleef begin dit jaar "nagenoeg gelijk", aldus het bedrijf. Vorig jaar zag Nuon 1 procent van zijn elektriciteitsafnemers en 3 procent van de gasklanten vertrekken. Eind 2005 had het bedrijf ruim twee miljoen klanten.

Nuon kijkt nog steeds naar "strategische alternatieven" als tegenwicht aan een mogelijke splitsing van energiebedrijven in de toekomst. Het kabinet wil bedrijven opsplitsen in een netwerk- en een productie/leveringsbedrijf. In april liet Nuon al weten te kijken naar fusiepartners.

Nuon is nog steeds druk bezig met het verkopen van activiteiten die het bedrijf niet meer bij zich vindt passen. Windenergieactiviteiten in China zijn afgestoten, het belang in waterbedrijf Vitens is in de verkoop gedaan en de verkoop van waterbedrijf Utilities is afgerond, aldus Nuon.