AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam velt maandag een oordeel in de strafzaak over de fraude bij supermarktconcern Ahold. De gevallen topman Cees van der Hoeven en zijn financiële rechterhand Michiel Meurs krijgen te horen hoe de meervoudige strafkamer oordeelt over hun rol in de boekhoudfraude, die begin 2003 aan het licht kwam. Datzelfde geldt voor voormalig bestuurder Jan Andreae en de gewezen commissaris Roland Fahlin.

Van der Hoeven en Meurs hoorden begin april twintig maanden celstraf tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De officieren van justitie Hendrik-Jan Biemond en Anita van Dis eisten tegen Andreae en Fahlin één jaar celstraf, waarvan respectievelijk zes en negen maanden voorwaardelijk.

Genius

Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelde Meurs als de kwade genius, die de plannen om de omzet van Ahold kunstmatig te kunnen verhogen heeft bedacht en uitgevoerd. Van der Hoeven werd eveneens hard aangepakt, omdat hij als bestuursvoorzitter verantwoordelijk was voor de gang van zaken bij het supermarktconcern.

De advocaten van de vier verdachten reageerden vorige maand verrast op het requisitoir en spraken van een 'schrikeis'. Zij vroegen zonder uitzondering vrijspraak voor hun cliënten. Die zouden zich hebben geconcentreerd op de dagelijkse praktijk in het zakenleven en niet op de juridische scherpslijperij waarmee het OM hen veroordeeld probeert te krijgen, was de algemene teneur van de verdediging.

Leugens

"Er is niets waar van vermeende leugens en ze zijn wat mij betreft ook niet overeind gebleven", sprak de gewezen topman Van der Hoeven emotioneel toen hij de gelegenheid kreeg voor een laatste woord in het strafproces. Zijn financieel directeur Meurs zei: "Ik heb nooit iemand willen misleiden. Wel weet ik dat ik vecht tegen de beeldvorming en dat is een veelkoppig monster."

Boekhoudfraude

De boekhoudfraude draait om de wijze waarop de inkomsten van dochterbedrijven werd gepresenteerd als concernomzet van Ahold, ook wel consolidatie genoemd. Ahold consolideerde de gehele omzet van gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland. Om de accountant te overtuigen van deze boekhoudkundige constructie claimde het supermarktconcern de zeggenschap bij de buitenlandse supermarktketens. Andere aandeelhouders in deze dochterbedrijven waren het hiermee oneens. Daarom werd de macht van Ahold weer ontkend in geheime afspraken, zogenoemde side letters, die het bestuur achterhield voor de accountant.

Toen de fraude in februari 2003 naar buiten kwam, schoot de koers van het aandeel Ahold onderuit. De eens bewierookte topman Van der Hoeven en zijn collega-bestuurders Meurs werden direct de laan uit gestuurd.