RIYADH - Het Franse olieconcern Total bouwt samen met de Saudische oliemaatschappij Aramco bij de Saudische havenstad Jubail een olieraffinaderij ter waarde van ongeveer 6 miljard dollar. De raffinaderij krijgt een verwerkingscapaciteit van 400.000 vaten (van 159 liter) olie per dag en moet in 2011 gaan draaien.

Dit staat in een verklaring die Aramco zondag heeft verspreid. Het Saudische concern richt voor het project met Total een gezamenlijke onderneming op, waarin beide ondernemingen een belang van 35 procent krijgen. De resterende aandelen zullen op termijn vrij verhandelbaar zijn.

Vergroting

De raffinaderij is onderdeel van de plannen van Aramco om de komende vijf jaar 50 miljard dollar te investeren in vergroting van de raffinagecapaciteit. Aramco is ook met het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips in overleg. Vermoedelijk eind deze maand komt er een overeenkomst romd om met dit concern ook een raffinaderij te bouwen, eveneens met een capaciteit van 400.000 vaten per dag.

De topman van Aramco, Abdallah Jumah, verklaarde dat de energiesector op het ogenblik minder flexibel is dan vroeger door een chronisch tekort aan investeringen, vooral in raffinagecapaciteit. De eindgebruiker heeft niets aan ruwe olie totdat die is verwerkt tot allerlei producten. De nieuwe raffinaderij verkleint het tekort aan capaciteit, aldus de topman.

Breton

De ondertekening van het contract met Total werd bijgewoond door Thierry Breton, de Franse minister van Financiën en Economische Zaken. Voor de ondertekening had Breton overleg met de Saudische minister van Olie, Ali al-Naimi.

Breton liet weten dat het overleg ging over betrouwbaarder en heldere gegevens over de olievoorraden, zodat de oliemarkt in rustiger vaarwater kan komen. Alleen al speculaties hebben de olieprijs met 30 dollar opgedreven. Er moeten middelen worden gevonden om die speculaties uit te bannen, aldus Breton.