SCHEVENINGEN - Het beroemde kaviaarbedrijf Jacobus Toet uit Scheveningen zal maandag zijn faillissement aanvragen. Dit heeft directeur Mark Bogte, schoonzoon van Toet, zaterdag bevestigd.

Volgens Bogte zijn de hoge kaviaarprijzen en de ziekte van zijn schoonmoeder, waardoor Jacobus Toet minder inzetbaar was voor het bedrijf, de oorzaken. Er werken acht mensen bij het bedrijf.

Gedupeerde leveranciers betwijfelen die redenen. "Als je geen kaviaar verkoopt omdat de prijs zo hoog is, waarom plaats je dan nog wel elke week bestellingen. Hij heeft geen gram op voorraad dus de handel moet goed gaan", zegt directeur Razavi van Caspian Tradition, een van de grootste leveranciers in Europa.

Volgens Caspian Tradition, die sinds zeven jaar aan Toet levert, zijn de betalingsproblemen begonnen in december vorig jaar. Razavi heeft sinds die tijd voor 100.000 euro geleverd aan het Scheveningse kaviaarbedrijf, maar heeft nog geen cent gezien.

Schuld

Razavi: "De advocaat van Toet zegt dat er een schuld is van 1,4 miljoen euro. We hebben altijd prima zaken gedaan met meneer Toet, maar sinds zijn schoonzoon het anderhalf jaar geleden heeft overgenomen, is er flink gespendeerd aan beurzen en een nieuw filiaal in Amsterdam."

Bogte wil niet zeggen hoe hoog de schuld is. Wel zegt hij plannen te hebben om zo spoedig mogelijk een doorstart te maken met de goede producten die over zijn. Toet verkoopt behalve kaviaar ook nog luxe vis, sigaren en champagne. Bogte: "Ik hoop dat de leveranciers ons een nieuwe kans gunnen."

Woedend

Enkele leveranciers zijn echter woedend over dat plan en zullen dat juridisch aanvechten. "Toet maakt misbruik van de wet en is frauduleus bezig", aldus Razavi.

Voor Cees Helder, eigenaar van driesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam komt het faillissement als een 'donderslag bij heldere hemel'. "Jacobus Toet heeft Nederland kaviaar leren eten en glans gegeven aan het product. Het is sneu dat je zo ten onder moet gaan", aldus Helder.