WOERDEN - De bonden en de werkgevers in de mortelindustrie hebben zaterdag in de vroege ochtend een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat heeft een woordvoerster van FNV Bouw zaterdag laten weten.

De bouwbonden hadden vrijdagochtend hun eisen kracht bijgezet door acties bij verschillende betonmortelcentrales. De onderhandelingen begonnen halverwege vrijdagavond.

De ongeveer 2200 werknemers in de mortelsector krijgen volgens de cao tot 1 april 2 procent meer loon. De meerurenregeling is afgeschaft en er komt loopbaanbeleid. De meerurenregeling is een afspraak waarbij extra gewerkte uren ingezet kunnen worden om werkgevers flexibiliteit te bieden. FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV gaan het akkoord aan de leden uitleggen.

Eind april liepen de cao-onderhandelingen stuk op een discussie over een flexibele inzet van personeel, dat voor ongeveer 70 procent bestaat uit chauffeurs van betonwagens. De werktijden waren het breekpunt. De werkgevers lieten nu weten af te willen van de omstreden meerurenregeling. Mensen krijgen de meeruren die zij nog hebben uitstaan, uitbetaald.