TOKIO - De economie van Japan is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Omgerekend op jaarbasis bedroeg de groei 1,9 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers die de Japanse overheid vrijdag heeft bekendgemaakt.

De economische groei is een stuk kleiner dan in de laatste drie maanden van 2005, toen er tegenover het voorgaande kwartaal een percentage van 1,1 en op jaarbasis een percentage van 4,3 uit de bus kwam. Er was wel verwacht dat deze sterke groei zou afzwakken, maar deskundigen hadden op maandbasis een groei van 0,3 procent verwacht. Op jaarbasis waren ze uitgegaan van 1,2 procent.

Het is het vijfde kwartaal achtereen dat de economie van Japan aan het groeien is. De economie van het land steekt in alle sectoren in een goede vorm, zo verklaarde Kaoru Yosano, Japans minister van Economische Zaken.

De centrale bank van het land heeft jarenlang haar rentetarieven op bijna nul gehouden om de economie te stimuleren. Nu er al enige tijd sprake is van groei, zal de bank deze zomer de rente verhogen, zo luidt de verwachting. De bank hield vrijdag op haar reguliere vergadering de rentetarieven onveranderd.