AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING besteedt de banen van achthonderd medewerkers uit aan het Britse bedrijf Astron. Het betreft werk van personeel in Nederland en België dat zich bezighoudt met het beheer van documenten en onderhoud van printers.

Het uitbestedingscontract maakt onderdeel uit van een omvangrijker project waarbij ING 2200 voltijdbanen buitenshuis plaatst.

De afspraken met Astron vertegenwoordigen een waarde van 400 miljoen euro. Het contract heeft een looptijd van zeven jaar. Het gaat vooralsnog om een intentieovereenkomst. De partijen verwachten aan het eind van het jaar een definitieve handtekening te zetten.

Besparen

ING maakte zijn grootscheepse uitbestedingsplannen in november bekend. De bankverzekeraar wil met deze ingrepen 230 miljoen euro op jaarbasis besparen. De uitbesteding van de 2200 banen brengt een eenmalige last van 180 miljoen euro met zich mee.

Vorige maand meldde ING al dat 350 medewerkers van systeemontwikkeling overgaan naar automatiseerder LogicaCMG. Met dat contract is 200 miljoen euro gemoeid. Er resteert nu nog één onderdeel dat ING buiten de deur wil plaatsen, de afdeling werkplekbeheer. De bankverzekeraar spreekt daarover met een consortium van bedrijven, dat als enige nog in de race is voor het uitbestedingscontract. Het gaat om Getronics, Atos Origin, British Telecom en Accenture. De afdeling omvat ongeveer zevenhonderd voltijdbanen.

Garanties

De Nederlandse vakbonden hebben stevige garanties afgedwongen bij ING over de voorwaarden waaronder mensen naar een andere werkgever gaan. De bankverzekeraar heeft beloofd dat bij overplaatsing het salaris van deze mensen op peil blijft.

Verder garandeert het concern voor een periode van drie jaar dat de mensen mogen terugkeren bij ING als ze worden ontslagen bij hun nieuwe werkgever. Het beleid van ING wordt nu gekenmerkt als "zeer ordentelijk", constateerde een betrokken vakbondsbestuurder.