AMSTERDAM - Door fout beleid van de overheid op de woningmarkt gaat jaarlijks twee miljard euro aan welvaart verloren. Dit staat in een rapport van het Amsterdamse onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek, meldt de Volkskrant donderdag. De hypotheekrenteaftrek jaagt de huizenprijzen op. Ook op de huurmarkt verstoort de overheid de markt. De welvaart in Nederland zou volgens het bureau vele miljarden euro's stijgen wanneer de overheid zich uit de woningmarkt terugtrekt.

Het onderzoeksbureau pleit voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en de huurtoeslag, met een overgangstermijn van 'bijvoorbeeld' vijftien jaar. "Het is onvermijdelijk dat mensen dit in hun portemonnee gaan voelen", zegt onderzoeker Carl Koopmans in de krant. " Bij het afschaffen van de renteaftrek worden vooral de rijkere woningbezitters getroffen. Bij het afschaffen van de huurtoeslag worden vooral de lagere inkomens geraakt."

Hypotheekrente

Het geld dat de overheid nu verspilt aan de hypotheekrenteaftrek en de huurtoeslag, moet worden gebruikt om de belastingen te verlagen. Door lagere belastingtarieven vinden meer mensen een baan, omdat werknemers dan goedkoper zijn, zegt Koopmans. Daarnaast moet het geld dat vrijkomt vooral worden gebruikt voor de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dan ondervindt deze groep volgens Koopmans geen koopkrachtnadeel van de maatregelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66).