UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 1,33 miljard euro. Dat is 12 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het winstcijfer 1,51 miljard euro bedroeg. De daling komt doordat het Belgisch-Nederlandse concern in het eerste kwartaal geen bedrijfsonderdelen heeft verkocht.

Vorig jaar kon Fortis een boekwinst van 443 miljoen euro bijschrijven op de verkoop van de Amerikaanse verzekeringsdochter Assurant. Het resultaat voor desinvesteringen, waarin de extra inkomsten niet worden meegenomen, pakte afgelopen kwartaal wel een kwart hoger uit. De winstcijfers lager ook fors boven de verwachtingen van analisten.

De bankentak van Fortis heeft 1,04 miljard verdiend. De verzekeringsbedrijven waren goed voor een winst van 339 miljoen euro. Daar ging vervolgens nog 47 miljoen euro aan algemene kosten vanaf. Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron zei dat het financiële concern zijn groeiambities zal realiseren. Fortis heeft eerder aangegeven het resultaat voor beleggingswinsten tot 2009 jaarlijks met 10 procent te willen verhogen.