UTRECHT - De beursgang van SNS Reaal heeft zo'n 30.000 particuliere beleggers getrokken. Dat liet de bankverzekeraar donderdag weten bij de introductie van het aandeel op de Amsterdamse beurs. In totaal kochten ze ter waarde van bijna 250 miljoen euro aandelen in de nieuwkomer.

De 'kleine belegger' neemt voor ruim een vijfde deel in de 1,19 miljard euro die SNS Reaal met de beursgang uit de markt heeft gehaald. De rest van de aandelen ging naar zakelijke investeerders.

Ondergrens

Omdat er vier keer meer vraag was naar de aandelen dan aanbod, kreeg niet iedere belegger het aantal waarop hij zich had ingeschreven. Een ondergrens van tweehonderd aandelen voor grotere afnemers kon SNS Reaal echter wel waarmaken.

Groter deel

Momenteel is ongeveer 30 procent van alle aandelen in het concern verhandelbaar. Bij genoeg belangstelling kan SNS Reaal meer aandelen uitgeven, waardoor straks mogelijk in 34,5 procent gehandeld kan worden. Het is in de toekomst mogelijk om een groter deel van het concern aan de beurs te noteren, zo liet financieel directeur Ronald Latenstein van Voorst donderdag weten. "Concrete plannen daarvoor zijn er echter niet", aldus de bestuurder.

Beursgong

Bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen lanceerde de handel in SNS Reaal donderdagochtend officieel met een traditionele slag op de beursgong van Beursplein 5. Het aandeel werd tegen een koers van 17 euro geïntroduceerd en binnen een uur was het aandeel zo'n 30 cent in waarde gestegen.

Opbrengsten

De beursgang leverde SNS Reaal zelf ongeveer 415 miljoen euro op. Dat is de bijdrage uit nieuw uitgegeven aandelen. De rest van de opbrengst gaat naar de Stichting Beheer SNS Reaal, die een deel van haar belang via de beursgang heeft verkocht.

Overnames

SNS Reaal wil het opgehaalde geld gebruiken voor overnames. Twee weken geleden beloofde topman Van Keulen zijn aanstaande aandeelhouders dat hij de winst jaarlijks met meer dan 10 procent zal laten groeien. Vorig jaar bleef er bij SNS Reaal 323 miljoen euro onder de streep over. De drie belangrijkste producten van het bedrijf zijn levensverzekeringen, hypotheken en spaarproducten.