BERLIJN - De Duitse economie zal geen extra impuls krijgen van het wereldkampioenschap voetbal dat deze zomer in Duitsland wordt gehouden. Dat stelt het gezaghebbende economische onderzoeksinstituut Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) woensdag. Het WK begint op 9 juni.

Volgens het DIW zijn de economische effecten van het WK verwaarloosbaar. Veel politici, organisatoren en sponsors geloven dat de Duitse economie juist een stevig duwtje in de rug krijgt door het WK. "Dat gebeurt alleen als het WK tot een scherpe stijging van de consumptie en de investeringen leidt en dat is niet te verwachten in dit geval", stelt het DIW.

De positieve effecten van de bouw van nieuwe voetbalstadions en de renovatie van oude zijn ook zeer beperkt, omdat deze investeringen over enkele jaren zijn uitgespreid, aldus het DIW.

Bovendien zijn alle werkzaamheden al afgerond voordat het WK daadwerkelijk begint. Ook de extra werkgelegenheid die het WK met zich meebrengt (catering) zal slechts van korte duur zijn en niet van blijvende invloed op het werkloosheidcijfer in Duitsland zijn.

Verder twijfelt het DIW of het WK voor een grotere stroom toeristen gaat zorgen. Volgens het instituut was het aantal toeristen bij het WK in Frankrijk en het EK in Portugal niet groter dan normaal. Ook de verkoop van sportkleding en voetbalgerelateerde producten heeft waarschijnlijk geen merkbare invloed op de economie. "Al met al zullen er geen waarneembare gevolgen zijn voor de economie", aldus het DIW.