AMSTERDAM - Het Midden- en Kleinbedrijf wil meer geld van de overheid voor stages. De secretaris van onderwijs Kees Hoogendijk van het MKB zegt dat bedrijven steeds meer de taken van scholen overnemen wat betreft opleiding. Het opleiden verschuift volgens hem steeds meer naar de bedrijven, maar het geld blijft bij de scholen. Dit meldt de Volkskrant woensdag.

Begin deze maand nam het kabinet een belastingmaatregel die ondernemingen 35 miljoen euro oplevert voor twintigduizend stageplaatsen. Hoogendijk noemt deze maatregel 'een beginnetje'. "We hebben een veelvoud van die 35 miljoen euro nodig." Hij vreest dat het bedrijfsleven niet in staat is aan de stijgende vraag naar stage- en leerplaatsen te voldoen. Hoogendijk denk na de zomer voldoende gegevens te hebben om zijn claim te verduidelijken.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegnheid Aart Jan de Geus (CDA) liet begin van deze maand weten dat hij werkgevers een belastingkorting geeft van twaalfhonderd euro als zij scholieren uit het middelbaar beroepsonderwijs een stage aanbieden. Daarnaast wordt een extra korting van vijftienhonderd euro uitgekeerd als werkgevers jongeren in dienst nemen die werken volgens de zogeheten beroepsbegeleidende leerweg.