ALKMAAR - De commercial van Makelaarsland uit Alkmaar, waarin een boot vol NVM-makelaars wordt uitgezwaaid, moet per direct van de buis. Dat heeft de voorzieningenrechter in Alkmaar dinsdag beslist. De commercial is misleidend, aldus het vonnis. De zaak was aangespannen door drie NVM-makelaars.

De rechtbank noemt de commercial misleidend, omdat Makelaarsland haar lage tarief vergelijkt met gemiddelde tarieven van andere makelaars. Daarbij vermeldt zij echter niet dat andere makelaars meer diensten aanbieden voor dat hogere tarief. Het bedrijf moet ook op de eigen website, gedurende dertig dagen, een rectificatie plaatsen.

Tevreden

De NVM zegt in een reactie tevreden te zijn met de uitspraak. "Gelukkig ziet de rechter het belang van duidelijkheid in", aldus woordvoerder A. Drok. "Steeds meer makelaars bieden maatwerk, dan is het wel van belang dat duidelijk is welke diensten wel en niet in het pakket zitten. Anders wordt de consument op het verkeerde been gezet."

Een woordvoerder van Makelaarsland laat weten teleurgesteld te zijn, maar het bedrijf zal de uitspraak respecteren. "Wij proberen het landschap van de Nederlandse makelaardij te veranderen en daar gaan we mee door. Een spotje kan gestopt worden, verandering niet."