BRUSSEL - Een Europees akkoord waarin Luxemburg en Oostenrijk beloven hun bankgeheim op termijn op te heffen, staat op losse schroeven. Namens België heeft minister Didier Reynders van Financiën gevraagd om het akkoord open te breken als er geen akkoord komt met belastingparadijzen buiten de EU.

Volgens de Financieel-Economische Tijd van zaterdag heeft Reynders een brief geschreven aan Denemarken, dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie, waarin hij vraagt om aanpassing van het akkoord. België is nooit een warm voorstander van het akkoord geweest, omdat het dochterbedrijven van Belgische banken zijn die veel geld verdienen aan het bankgeheim van Luxemburg.

Vorig jaar spraken de vijftien lidstaten af om de fiscus gegevens te verstrekken over de bankrekeningen van elkaars onderdanen. Onder één voorwaarde: uiterlijk eind dit jaar moet de EU een akkoord bereiken met Zwitserland, Liechtenstein, de VS en andere niet-EU-landen voor het nemen van 'soortgelijke maatregelen'.

Bronheffing

Veel van deze 'derde landen' peinzen er niet over hun bankgeheim op te heffen, maar willen eventueel wel belasting heffen op de rente (bronheffing). De meningen binnen de EU zijn verdeeld of dat 'soortgelijk' is of niet.

België schrijft in de brief dat dat niet ver genoeg gaat. Als de derde landen hun bankgeheim mogen houden in ruil voor bronheffing, dan moet dat ook gelden voor Luxemburg en Oostenrijk, is de redenering van Reynders.

Opheffing bankgeheim

In het oorspronkelijke akkoord zouden de EU-landen tot 2011 mogen kiezen tussen bronheffing en informatieverstrekking (opheffing bankgeheim). Vanaf 2011 zouden alle EU-landen informatie moeten geven.