AMSTERDAM - Banken hebben de afgelopen maanden de controle op hun pinautomaten verscherpt. Dat is gebeurd op advies van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), nadat deze zomer grootschalige fraude met gekopiëerde pinpassen aan licht kwam.

Alle 7000 geldautomaten worden tegenwoordig dagelijks gecontroleerd. "Wij hebben het dringende advies uitgevaardigd om in ieder geval elke dag te controleren of op de sleuf waar de pas wordt ingestopt geen voorzetstukje is geplaatst. Met een dergelijk apparaatje kan de magneetstrip van de pas worden gekopiëerd", aldus NVB-directeur H. Blocks zaterdag.

Toegangsdeuren

Verder wordt ook nagekeken of er is geknoeid met de toegangsdeuren van banken die geldautomaten binnen hebben staan. Voor het openen van deze toegangsdeuren moet de pinpas door een scanner worden gehaald. Ook via deze apparatuur is volgens Blocks al eens geprobeerd de magneetstrip van de passen te kopiëren.

De NVB concludeert na ruim drie maanden voorzichtig dat de extra controle succes heeft. "We moeten het in het geval van dit omvangrijke probleem altijd afkloppen, maar sindsdien hebben we met de geldautomaten van banken geen problemen meer in Nederland", stelt Blocks.

Fraude bij tankstation

Wel kwam politie en justitie vorige maand nog in het Brabantse Veghel een fraude op het spoor bij een onbemand tankstation. Via de betaalzuil van het tankstation waren meer dan honderd pinpassen gekopieerd. Volgens Blocks zijn inmiddels met de leverancier van die betaalautomaten afspraken gemaakt over het beter beveiligen van de apparatuur.