STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft sinds 1980 de stad Straatsburg in totaal 78 miljoen euro meer aan huur betaald dan de werkelijke kosten. Dat blijkt uit documenten die burgemeester Fabienne Keller maandag heeft verspreid onder begrotingsspecialisten van het parlement.

De gemeente Straatsburg huurt enkele panden van een Nederlands pensioenfonds en verhuurt ze vervolgens aan het parlement. Vorig jaar betaalde het parlement daar 10 miljoen euro voor, hoewel het pensioenfonds slechts 6,6 miljoen ontving. De afgelopen 25 jaar waren er telkens zulke verschillen.

Verbouwen

Volgens de burgemeester zijn die goed te verklaren. De stad zou de afgelopen jaren voor 39 miljoen euro hebben laten verbouwen, waar bovendien nog eens 11 miljoen euro rentelasten bij kwamen.

Bovendien, zo voerde Keller aan, moest de stad het risico dragen dat het parlement ooit zou vertrekken uit Straatsburg. "De waarde van dat risico was de afgelopen jaren alles samen 22 miljoen", aldus Keller. Ze kwam nog met enkele kleinere punten zoals wisselkoersrisico om de rest van de 78 miljoen te verklaren.

Vertrekrisico

Vooral over het vertrekrisico waren leden van het Europarlement maandagavond zeer kritisch. Vrijwel alle fracties zeiden dat het parlement nooit had geaccepteerd daar iets voor te betalen.

VVD'er Jan Mulder wees erop dat Straatsburg ook flink verdient, met restaurants, hotels en taxi's, aan de maandelijkse 'verhuizing' van het parlement van Brussel naar Straatsburg. "Waarom moet het voor de stad Straatsburg dan helemaal neutraal zijn en moet het Europees Parlement overal voor betalen?"