DEN HAAG - Factureerbedrijf Fa-med dat vorige week aankondigde geen rekeningen van huisartsen meer voor te schieten, heeft zelf de grootste verantwoordelijkheid als het gaat om het oplossen van de problemen. Dat stelde minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) maandag in antwoord op Kamervragen van de PvdA en de SP.

Fa-med trok aan de bel omdat zorgverzekeraars aangeleverde gegevens met declaraties van huisartsen terugstuurden en niet "coulant" genoeg omgingen met het voorschieten. Hoogervorst erkent dat een paar verzekeraars nog bezig zijn met de administratieve verwerking van mensen die zijn overgestapt.

Huisartsen

Maar volgens hem liggen de problemen ook aan Fa-med zelf. Er zijn meer factureerbedrijven die werken voor huisartsen die deze problemen niet hebben met de zorgverzekeraars, schreef hij. Volgens hem zijn alle partijen bereid om Fa-med te helpen en hoeven de huisartsen niet bang te zijn dat ze geen geld krijgen.

De minister ontkent dat de problemen toenemen in plaats van afnemen. Het overleg met bemiddelaar Ella Vogelaar heeft volgens hem tot goede afspraken geleid om problemen zo snel mogelijk op te lossen. De 'veegploeg' van zijn ministerie, de huisartsenvereniging LHV en de zorgverzekeraars, werkt hard aan oplossingen. Het gaat volgens hem om een grote schoonmaak waarbij ook al oude, langer bestaande problemen worden aangepakt.