ROCHESTER - Bausch & Lomb haalt wereldwijd zijn lensvloeistof ReNu MoistureLoc uit de schappen omdat het tot een zeldzame ooginfectie kan leiden. Dat maakte het Amerikaanse concern maandag bekend. De zeldzame Fusarium keratitis-infectie kan weer blindheid tot gevolg hebben.

Renu MoistereLoc wordt gebruikt voor zachte contactlenzen en is ook in Nederland te krijgen. Een woordvoerder van Bausch & Lomb in Amsterdam verklaarde maandag dat naar schatting 200.000 Nederlanders het product in huis hebben.

Zij krijgen het advies de vloeistof terug te brengen naar de winkel. Voor zover bekend heeft Renu MoisteruLoc in Nederland niet tot klachten geleid, aldus de woordvoerder, die spreekt van een voorzorgsmaatregel.

Ooginfectie

Het concern zette de verkoop van ReNu MoistureLoc in de Verenigde Staten in april al stil nadat een aantal mensen een ooginfectie hadden opgelopen na gebruik van de lensvloeistof. In Azië was de verkoop al in februari stilgelegd.

De verkoop in de rest van de wereld ging door omdat daar geen infectiegevallen bekend waren. Bovendien wordt ReNu MoistureLoc voor deze regio's in een andere fabriek gemaakt dan die voor Azië en de VS.

Risico

Bausch & Lomb liet daarop uitzoeken of de infecties samenhingen met fouten in het productieproces bij zijn fabriek in South Carolina. Dat bleek niet het geval te zijn. Volgens Bausch & Lomb zorgt de chemische samenstelling van de lensvloeistof mogelijk voor een vergroot risico op de ooginfectie. Daarom haalt het concern als voorzorgsmaatregel wereldwijd alle ReNu MoistureLoc-producten uit de schappen.

ReNu MoistureLoc wordt gebruikt om contactlenzen mee schoon te maken. De verkoop van de vloeistof bedroeg vorig jaar 100 miljoen dollar. Het is nog niet duidelijk wat de financiële gevolgen zullen zijn van de terugroepactie voor Bausch & Lomb.