VOORBURG - Vrouwen die een baan, huishoudelijk werk en de zorg voor kinderen combineren, hebben niet vaker een burn-out dan andere werkende vrouwen. Wel hebben alleenstaande vrouwen en vrouwen die meer dan twintig uur per week werken vaker dergelijke klachten.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag naar buiten heeft gebracht. In de periode van 1997 tot 2004 had ongeveer een op de tien werkende vrouwen burn-outklachten. Vooral alleenstaande vrouwen zijn er gevoelig voor. Onder hen is het percentage het hoogst: 16 procent.

Huishoudelijk werk

Het aantal uur dat aan huishoudelijk werk wordt besteed, is niet van invloed op het krijgen van klachten. Werkende vrouwen die relatief veel tijd aan huishoudelijke klussen kwijt zijn, hebben even vaak klachten als vrouwen die daar niet zo veel tijd aan besteden.

Wel speelt de werkduur een rol. Vrouwen die tussen de 12 en 19 uur werken, hebben er het minste last van (5 procent). Loopt het aantal uren op naar twintig of meer, dan is het risico twee maal zo groot. Onder vrouwen met een voltijdsbaan heeft 12 procent last van burn-outklachten, zoals oververmoeidheid.

Kinderen

Ook het hebben van kinderen is niet van invloed. Vrouwen in meerpersoonshuishoudens met of zonder minderjarige kinderen lopen evenveel risico.