AMSTERDAM - Bijna de helft van de werknemers zal tijdens het WK voetbal niet in oranje tenue op de werkvloer verschijnen uit angst voor sancties van de baas. Uit een onderzoek van vacaturesite JobTrack.nl onder ruim achthonderd bezoekers bleek maandag dat 43 procent van de werknemers zich niet in de nationale kleur zal uitdossen tijdens het voetbalevenement, omdat dat is verboden door de werkgever.

Van de ondervraagden geeft 22 procent aan de kledingvoorschriften te negeren, en volledig in het oranje op het werk te komen. Nog eens 16 procent zegt zich te zullen beperken tot een oranje detail zoals een stropdas of pet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim een derde van de werknemers zich ziek zal melden op de dagen dat het Nederlands elftal speelt. Meer dan 10 procent neemt een vrije dag.

Conflicten

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland verwacht niet dat er veel conflicten gaan ontstaan over oranje kleding. Suzanne van Dijk, secretaris arbeids- en bedrijfsrecht bij de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemingen, kan zich niet herinneren dat eerder met een WK of EK voetbal problemen ontstonden op de werkvloer. "Werkgevers en werknemers zijn over het algemeen verantwoordelijk genoeg om over dit soort zaken afspraken te maken.

Het maakt ook nogal uit in wat voor een functie je werkt: of je representatief moet zijn of dat je werkkleding moet dragen voor je veiligheid. En sommige werkgevers vinden het juist leuk als iedereen een oranje petje draagt", stelt Van Dijk.