AMSTERDAM - Vrije sluitingstijden in de horeca bieden geen garantie voor het verminderen van uitgaansoverlast. Dat zegt juridisch beleidsmedewerker van de politie Utrecht Henny Ekelschot maandag in Trouw. Volgens hem is het uitgaanspatroon van jongeren de laatste jaren verschoven wat tot nieuwe problemen leidt doordat meer alcohol wordt gedronken.

De gemeente Nijmegen hanteert vrije openingstijden, maar ging er in 2001 toe over de vrije tijden in te perken. Nijmegen hanteert nu venstertijden. Dat houdt in dat horecagelegenheden na 4.00 uur geen nieuwe bezoekers meer binnenlaten. Daarnaast is er in de stad meer politietoezicht.

Gemeenten als Groningen, Utrecht en Nijmegen hebben de sluitingstijden vrijgegeven om te voorkomen dat bezoekers van cafés en discotheken na sluitingstijd allemaal tegelijk op straat komen te staan. Dat moet overlast en irritatie bij het uitgaanspubliek voorkomen. De ervaring zou leren dat dit wel helpt tegen overlast, maar mede door het veranderde stappatroon niet dé oplossing is.